Skip to main content
Tips

Vet in de moedermelk, wat is waar

Moedermelk en vet: feiten en fabels ontkracht

Veel moeders maken zich zorgen over het lage vetgehalte in hun moedermelk. Zit er wel genoeg vet in mijn melk? Is mijn baby wel tevreden? Ontwikkelt hij zich goed? Moet ik bijvoeden? In dit blogartikel ontkracht ik de fabels en belichten ik de feiten rondom vet in moedermelk.

Waarom vet belangrijk is

Vet is een essentiële voedingsstof voor baby’s. Het levert energie, is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen,ogen en zenuwstelsel, en helpt bij de opname van vetoplosbare vitamines (A, D, E en K).

Moedermelk: perfect afgestemd

Ondanks het lagere vetgehalte in vergelijking met kunstvoeding, is moedermelk perfect afgestemd op de behoeften van je baby. De vetten in moedermelk zijn:

  • Gemakkelijk opneembaar: De vetten in moedermelk zijn in een vorm die baby’s optimaal kunnen verteren en absorberen.
  • Rijk aan essentiële vetzuren: Moedermelk bevat alle essentiële vetzuren die je baby nodig heeft, zoals DHA en ARA, die cruciaal zijn voor de hersen- en oogontwikkeling.

Variatie is normaal

De hoeveelheid vet in moedermelk varieert:

  • Gedurende de dag: De eerste melk (voormelk) is minder vetrijk dan de latere melk (achtermelk). Zorg ervoor dat je baby lang genoeg per borst drinkt, zodat hij ook de vetrijke achtermelk binnenkrijgt.
  • Naarmate je baby groeit: De samenstelling van moedermelk verandert naarmate je baby groeit om aan zijn veranderende behoeften te voldoen.

Geen zorgen over vetlaag

De dikte van de vetlaag in je flesje moedermelk zegt niets over de kwaliteit of voedingswaarde van de melk. Maak je dus geen zorgen als je een dunne of dikke laag ziet!

Bijvoeden? Meestal niet nodig

In de meeste gevallen is bijvoeden met een vetrijkere voeding niet nodig. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft, inclusief vetten. Uitzonderingen op deze regel zijn prematuren en baby’s met aandoeningen die de vet opname belemmeren. Dit zal dan door een arts geadviseerd worden.

Maak je je zorgen?

Maak je je zorgen over het vetgehalte in jouw moedermelk? Neem dan contact op met je lactatiekundige. Zij kan je geruststellen en je adviseren over voeding voor jouw baby.