Skip to main content
Tips

Stuwing

Borstvoedingacademie

Het wordt veroorzaakt door een toename van de bloedtoevoer naar de borsten en de productie van moedermelk. Stuwing kan resulteren in gezwollen, harde en pijnlijke borsten. Dit kan ongemak veroorzaken en het voeden van de baby bemoeilijken.

Om met stuwing om te gaan, zijn er verschillende technieken die je kan toepassen:

  1. Borstvoeding geven: Het regelmatig aanleggen van de baby is een van de meest effectieve manieren om stuwing te verminderen. Door de baby vaak en goed aan te leggen, wordt de melkproductie gestimuleerd en wordt de druk in de borsten verlicht.
  2. Warme douches of kompressen: Warmte kan helpen om de melkafgifte te stimuleren en de bloedstroom naar de borsten te vergroten. Tijdens de stuwing kan je warme douches nemen voor het voeden.
  3. Koude kompressen: Koude kompressen of ijs packs kunnen worden gebruikt om zwelling en pijn te verminderen. Ze kunnen gedurende korte periodes op de borsten worden aangebracht tussen voedingen door. Je kan dit ook doen met bijvoorbeeld een appelstroop pakking te maken. Hoe je dit doet kan je terug vinden op mijn instagram pagina bij de Reels.
  4. Rust nemen: De stuwing duurt meestal een dag of 2. Daarna trekt het vanzelf weer weg. Neem rust en tijd met je kindje.
  5. Handmatige expressie: Als de stuwing te pijnlijk is of het voeden bemoeilijkt, kan het helpen om een beetje melk met de hand uit te drukken voordat de baby wordt aangelegd. Dit verlicht de druk en maakt het voor de baby gemakkelijker om aan te happen.

Als jij weet wat stuwing is dan kan jij ook makkelijker om gaan met de stuwing. Het volgen van een cursus over borstvoeding kan je voorzien van waardevolle kennis en informatie om goed voorbereid te zijn op de borstvoedingsperiode. Hier leer je  verschillende aspecten, zoals de juiste aanlegtechnieken, het opbouwen van de melkproductie, het omgaan met stuwing en mogelijke problemen tijdens het voeden.

Door mijn online cursus te volgen, krijg je vertrouwen en bouw jij aan je eigen vaardigheden en kennis, waardoor je met meer gemak en succes je kindje gaat voeden. Het kan je ook helpen om eventuele angsten of onzekerheden over borstvoeding weg te nemen.

Bovendien heeft mijn online cursus ook een ondersteunende gemeenschap waar zwangere en voedende vrouwen hun ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen.

Dit is een waardevol netwerk waar je steun en advies kan vinden, wat bijdraagt aan een positieve borstvoedingsperiode.

Check mijn online cursus op mijn pagina. Of volg om te beginnen eens mijn gratis materclass.