Skip to main content
Tips

Onderzoek wijst uit: borstvoeding van veganistische moeders heeft ook essentiële stoffen

Artikel waar ik aan meewerkte in Ouders van nu:

Onderzoek wijst uit: borstvoeding van veganistische moeders heeft ook essentiële stoffenGoed nieuws voor veganistische moeders! Onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk van veganistische moeders, als het op de essentiële stoffen vitamine B2 en carnitine aankomt, gelijk is aan de melk van moeders die alles eten.

Wie veganistisch eet, laat onder andere vlees, vis, melkproducten en ei staan. Dat is voeding die veel van de essentiële stoffen vitamine B2 en carnitine bevat. Carnitine is een aminozuur, een stukje van een eiwit, dat voor baby’s heel belangrijk is. We maken dit zelf aan, maar krijgen het ook binnen: onder andere via melkproducten. B2 zit met name in varkensvlees.

Zwangeren zitten met vragen

Hannah Juncker, die op dit onderzoek promoveert: ‘Zwangere vrouwen die veganistisch eten zitten vaak met vragen, en zorgmedewerkers en diëtisten ook. Is mijn moedermelk wel even goed als die van vrouwen die alles eten, zitten alle voedingsstoffen er wel in? Er was verrassend weinig over bekend, dus besloten wij het te onderzoeken.’

In het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van Amsterdam UMC, zijn moedermelk samples van ongeveer drieduizend vrouwen beschikbaar voor onderzoek, waaronder 25 samples van veganistische moeders. Nadat deze vrouwen toestemming gaven voor onderzoek, zijn die samples vergeleken met 25 samples van moeders die alles eten. Ook vergeleken ze de bloedwaarden.

Niet in het bloed, wel in de moedermelk

Wat bleek: vitamine B2 was bij moeders die wel en moeders die niet veganistisch aten gelijk, in zowel de moedermelk als in het bloed. En de hoeveelheid carnitine was bij de veganistische moeders in het bloed iets lager, maar in de moedermelk bleef het gelijk aan dat van de moeders die alles eten.

Juncker: ‘We wilden ook naar vitamine B12 kijken, omdat dit ook een belangrijke stof is die voornamelijk in vlees en zuivel zit. Maar alle moeders in ons onderzoek namen al B12 supplementen. We hebben daarom voor deze twee stoffen gekozen, omdat deze ook voornamelijk in dierlijke producten zitten en ook heel belangrijk zijn voor het zich ontwikkelende kind. In de toekomst willen we zeker meer onderzoek doen naar andere stoffen, zoals vetten.’

Precies op maat voor je baby

Lactatiekundige Geerte van den Broek heeft een eigen praktijk in Groningen, en richtte De Borstvoeding Academie op waarmee ze online cursussen geeft. In haar praktijk hoort ze dezelfde vragen als Juncker. ‘Veel moeders zijn bang dat hun moedermelk iets mist, dat het niet ‘perfect’ is voor hun baby, en stappen daarom al snel over op kunstmelk. Zo zonde. We weten dat moedermelk altijd precies op maat is voor je kind. De samenstelling verandert zelfs naar mate je baby ouder wordt.

En dit onderzoek wijst dus uit dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken.’ Zeker niet in de westerse wereld, benadrukt ze. ‘Er zijn delen van de wereld, bijvoorbeeld Afrika, waar een eenzijdig dieet veel meer voorkomt dan hier. En ook daar is de moedermelk nog steeds goed. Als je kijkt wat we hier allemaal binnen kunnen krijgen, is er echt niets waar we ons zorgen over hoeven te maken.’

Goed ingelezen

Bovendien, zegt Van den Broek, is het goed verder te kijken dan voeding. ‘Ook andere factoren kunnen de hoeveelheid en samenstelling van moedermelk beïnvloeden. Stress bijvoorbeeld, een keizersnede of medicatie. Maar ook roken bijvoorbeeld. En hoeveel je knuffelt met je baby.

‘Moeders die veganistisch eten, zijn lang niet de enigen met vragen. Sterker nog, ik krijg minstens zoveel vragen van moeders die wél vlees eten. Veganistische moeders hebben zich vaak, al vanaf dat er een kinderwens is, goed ingelezen en weten wat ze moeten eten of eventueel aanvullen. Ze zijn, in mijn ervaring, juist heel zelfverzekerd en weten goed wat ze doen.’

Lees het hele artikel via deze link.