Skip to main content

Helaas kunnen er tijdens de borstvoedingsperiode ook uitdagingen ontstaan, zoals borstontsteking, ook wel bekend als mastitis.
Het is belangrijk om te begrijpen wat borstontsteking precies is, hoe je de symptomen herkent en hoe je ermee om kunt gaan.
In dit blog deel ik waardevolle informatie over borstontsteking en bied ik tips om dit probleem aan te pakken. Daarnaast wil ik je graag uitnodigen om mijn online borstvoedingscursus te volgen, waar je uitgebreide informatie en begeleiding kunt krijgen over de hele borstvoedingsperiode, inclusief problemen zoals borstontsteking.

Borstontsteking:

Wat is het en hoe herken je het? Borstontsteking ontstaat wanneer melk niet goed uit de borst wordt verwijderd, waardoor er een verstopping ontstaat die leidt tot ontsteking. De symptomen van borstontsteking kunnen zijn:

 • Een pijnlijke, harde plek in de borst. Vaak omschreven als blauwe plek of beurs gevoel.
 • Roodheid en zwelling van de borst.
 • Warmte en gevoeligheid rondom het getroffen gebied.
 • Koorts en koude rillingen.
 • Vermoeidheid en echt ziek voelen. Het voelt alsof je griep hebt.

Belangrijke Informatie over Borstontsteking:

Het is van essentieel belang om snel actie te ondernemen bij borstontsteking, omdat het onbehandeld ernstiger kan worden en je borstvoedingsreis kan beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

 1. Blijf borstvoeding geven of kolven: Het regelmatig verwijderen van melk is cruciaal om de verstopping op te heffen en de ontsteking te verminderen. Normaal de borst blijven leeg maken is dus belangrijk en voldoende.
 2. Rust en slaap voldoende: Neem de tijd om te herstellen en vraag om hulp bij het zorgen voor jezelf en je kleintje. Doe alsof je griep hebt.
 3. Gebruik warme kompressen of een warme douche voor het voeden: Dit bevordert de doorbloeding en verlicht pijn.
 4. Laat je pijnlijke borst verder zoveel mogelijk met rust. Ga niet extra masseren, duwen en knijpen.
 5. Slik een pijnstiller en ontstekingsremmer als Ibuprofen.
 6. Draag comfortabele, goed passende bh’s: Vermijd bh’s die de borsten afknellen, zodat de melkstroom niet belemmerd wordt.
 7. Raadpleeg een Lactatiekundige: Als je symptomen van borstontsteking ervaart, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen. Ze kunnen je behandelingsopties op maat aanbevelen. Soms is pijnstilling of antibiotica bijvoorbeeld noodzakelijk om van je ontsteking af te komen.

Mijn Online Borstvoedingscursus:

Begeleiding voor de hele borstvoedingsperiode: Naast de tips die ik hierboven heb gedeeld, begrijp ik dat je mogelijk behoefte hebt aan uitgebreidere informatie en begeleiding bij borstvoeding en de problemen die zich kunnen voordoen. Daarom wi ik je uitnodigen om mijn online borstvoedingscursus te volgen. In deze cursus zul je profiteren van:

 • Uitgebreide informatie over de hele borstvoedingsperiode, inclusief borstontsteking en andere uitdagingen.
 • Begeleiding van de Lactatiekundige professional met expertise in borstvoeding.
 • Praktische tips en technieken om je te helpen slagen in je borstvoedingsreis.
 • Een ondersteunende Community van medemoeders die dezelfde ervaring delen.

Door mijn online borstvoedingscursus te volgen, krijg je de kennis en het vertrouwen dat je nodig hebt om eventuele obstakels te overwinnen en ten volle te genieten van de prachtige reis van borstvoeding geven aan je kind.

Conclusie:

Borstontsteking kan een uitdaging vormen tijdens de borstvoedingsperiode, maar met de juiste informatie en ondersteuning kun je deze uitdagingen succesvol aanpakken. Ik heb in dit artikel de symptomen van borstontsteking besproken en tips gegeven over hoe je ermee om kunt gaan. Ik nodig je ook uit om mijn online borstvoedingscursus te volgen, waar je uitgebreide begeleiding kunt krijgen voor de hele borstvoedingsperiode, inclusief problemen zoals borstontsteking. Onthoud dat ook jij succesvol borstvoeding kan geven!

Klik hier om mijn online borstvoedingscursus te ontdekken en je borstvoedingsreis te versterken!”

Liefs,

Geerte van den Broek
Lactatiekundige IBCLC
Borstvoeding Academie