Skip to main content
Tips

Libido na de bevalling en tijdens de borstvoedingsperiode

Cursus borstvoeding geven

De bevalling van een kind is een wonderbaarlijke ervaring, maar het kan ook een grote impact hebben op je lichaam en je seksualiteit. Het is heel normaal dat je libido na de bevalling lager is dan voorheen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals:

 • Hormonale veranderingen: Na de bevalling dalen de oestrogeen- en progesteronniveaus in je lichaam. Dit kan leiden tot vaginale droogheid, wat vrijen pijnlijker kan maken.
 • Vermoeidheid: De zorg voor een pasgeboren baby kan erg vermoeiend zijn. Als je constant moe bent, is het moeilijk om zin te hebben in seks.
 • Stress: De stress van een nieuw gezin kan ook je libido beïnvloeden.
 • Emotionele factoren: Sommige vrouwen ervaren na de bevalling stemmingswisselingen of postnatale depressie. Dit kan ook van invloed zijn op hun libido.

Het natuurlijke systeem om zwangerschap te voorkomen

Verder is het een heel natuurlijk systeem om te zorgen dat jij niet zwanger wordt omdat je een kleintje hebt die qua overleven en in de natuur nog afhankelijk is van jouw voeding. Je lichaam reageert hier ook op door minder zin in sex te creëren. Als jij een lager libido hebt, heb je minder zin om intiem te zijn, daardoor minder kans op een zwangerschap. De natuur heeft dit als tijdelijke pauze eigenlijk heel slim bedacht. Weet dat het ook echt wel weer komt.

Borstvoeding en libido

Er is een verband tussen borstvoeding en libido. Het hormoon prolactine, dat wordt geproduceerd tijdens het borstvoeding geven, kan het libido onderdrukken. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige vrouwen ervaren geen verandering in hun libido tijdens het borstvoeding geven, terwijl anderen zelfs een verhoogd libido hebben.

Tips om je libido te verhogen

 • Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je lichaam na de bevalling weer helemaal is hersteld. Veel vrouwen doen er ook echt wel maanden over.
 • Zorg voor voldoende rust. Als je goed uitgerust bent, heb je meer energie en zin in seks.
 • Eet gezond en beweeg regelmatig. Gezond eten en bewegen kan je energieniveau verhogen en je humeur verbeteren.
 • Maak tijd voor elkaar. Plan momenten in waarop je met je partner kunt ontspannen en intimiteit kunt beleven. Neem de tijd met elkaar.
 • Gebruik glijmiddel. Vaginale droogheid kan vrijen pijnlijker maken. Glijmiddel kan dit probleem verhelpen.
 • Praat met je partner. Praat met je partner over je gevoelens en behoeften.

De rol van oxytocine en prolactine bij libido na de bevalling en tijdens de borstvoedingsperiode

Oxytocine

Oxytocine, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd, speelt een belangrijke rol bij seksualiteit en borstvoeding. Het hormoon stimuleert de toeschietreflex tijdens het borstvoeding geven en zorgt voor een gevoel van welzijn en binding tussen moeder en kind. Oxytocine komt ook vrij bij aanraking, knuffelen en vrijen. Dit kan de seksuele opwinding en het orgasme bevorderen.

Prolactine

Prolactine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de melkproductie. Het kan het libido onderdrukken, omdat het de oestrogeenspiegel verlaagt. Dit effect is echter niet altijd even sterk.

De wisselwerking tussen oxytocine en prolactine

De interactie tussen oxytocine en prolactine kan complex zijn. Oxytocine kan de prolactinespiegel verhogen, terwijl prolactine de oxytocinespiegel kan verlagen. Dit kan leiden tot een schommeling in het libido.

Tips om de oxytocinespiegel te verhogen

 • Borstvoeding geven: Borstvoeding geven stimuleert de productie van oxytocine.
 • Huid-op-huid contact: Huid-op-huid contact met je baby, zoals knuffelen of baden, kan ook de oxytocinespiegel verhogen.
 • Massage: Massage kan oxytocine vrijmaken en stress verminderen.
 • Meditatie: Meditatie kan helpen om te ontspannen en oxytocine vrij te maken.

Tips om de prolactinespiegel te verlagen

 • Beperk je stressniveau: Stress kan de prolactinespiegel verhogen. Probeer ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals yoga of meditatie.
 • Vermijd dopamineverhogende middelen: Dopamine kan de prolactinespiegel verhogen. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je je zorgen maakt over je libido, is het altijd een goed idee om met je huisarts of verloskundige te praten. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van je lage libido te achterhalen en je adviseren over mogelijke behandelingen.

Conclusie

Oxytocine en prolactine spelen beide een rol bij libido na de bevalling en tijdens de borstvoedingsperiode. De interactie tussen deze hormonen kan complex zijn en leiden tot een schommeling in het libido. Er zijn verschillende tips om de oxytocinespiegel te verhogen en de prolactinespiegel te verlagen. Deze tips kunnen helpen om het libido te verbeteren.

Als het problemen geeft in je relatie probeer dan vooral in connectie met elkaar te blijven door te praten en met elkaar te knuffelen. Het is een zware tijd met een kleintje. Weet ook dat dit tijdelijk is het het echt weer beter wordt. Als er in deze situatie begrip is voor elkaar en steun bij mensen om jullie heen dan zal je merken dat je hier echt met elkaar uit kan komen.

In de Online Community van de Borstvoeding Academie (onderdeel van de Borstvoedingscursus) is het geen taboe om over dit onderwerp te praten. Er komen regelmatig vragen van Cursisten, ook over dit onderwerp en gerelateerde onderwerpen. Dit is ook reden geweest om dit blog te schrijven en er aandacht aan te besteden. Neem gerust een kijkje via de (Gratis) Cursus.

Geerte van den Broek, Lactatiekundige van de Borstvoeding Academie.