Skip to main content
Tips

Gastblog: Marlies Koers, Verloskundige, deelt over haar Borstvoedingsavontuur.

Afgelopen oktober ben ik moeder geworden van ons eerste kindje: Charlotte.
Al in de zwangerschap voelde ik heel sterk dat ik haar graag borstvoeding wilde geven. Naast het gemak en het altijd op temperatuur hebben van de moedermelk, was vooral de bescherming tegen allergieën, eczeem en astma een zwaarwegend argument. Onze familie is behoorlijk belast hiermee dus als ik de kans hierop kan verkleinen, zou ik dat heel fijn vinden. Ik wilde er alles aan doen om het te laten slagen en mijn belangrijke antistoffen mee te geven.
Daarom ben ik tijdens mijn zwangerschapsverlof begonnen aan de online borstvoedingscursus van Geerte. Ik werk meer dan 10 jaar als verloskundige en heb dus veel ervaring heb met het begeleiden van andere moeders in hun borstvoedingsavontuur, maar mijn eigen dochter voeden was natuurlijk nieuw. De informatie in de modules was een fijne en laagdrempelige manier om mijn kennis weer op te frissen. Ik keek soms één filmpje per dag, soms meerdere.  

Na de geboorte

Nadat onze dochter geboren was, had ik direct een behoorlijke melkproductie in de kraamtijd. Ook kwam natuurlijk de stuwing om de hoek kijken. Met de tips vanuit de cursus over dit thema kon ik mijn dochter toch goed laten aanhappen en de borst leeg laten drinken. Zo heb ik bijvoorbeeld veel gehad aan de Reverse Pressure Softening techniek (“flower hold”) tijdens de piek van de stuwing, de video met de uitleg hierover heb ik gewoon nog een keer opnieuw bekeken.  

VIP arrangement en borstvoeding begeleiding

Tijdens de VIP dag kwam Geerte bij mij thuis. Ze heeft een aantal voedingsmomenten meegekeken en ik kon aanvullende vragen stellen. Omdat de borstvoeding toen super goed liep, waren mijn vragen vooral gericht op het starten met werken en hoe te kolven. Want eerlijk gezegd zag ik er best een beetje tegenop, doordat het kolven me steeds pijn deed. Het idee dat ik tijdens mijn 24 uurs diensten elke paar uur zou moeten kolven met pijn, leek me niet bevorderlijk. Ook vond ik het lastig om te bedenken hoe ik het praktisch zou doen… want wat nou als het tijd is om te kolven en ik sta net bij een bevalling? Geerte hoorde dit alles aan en gaf fijne praktische tips. Het pijnlijke kolven bleek vooral te komen doordat het borstschild iets te groot was. Door verkleiners erin te doen, gaf dat direct verlichting en was er meer melkopbrengst. Win-win dus. Ook kwam ze tot de ontdekking dat ik het syndroom van Raynaud heb, vooral tijdens het kolven. Dat is net als winterhanden- en tenen een plotselinge, pijnlijke kramp maar dan in de tepel. Het verkleurde zelfs blauwpaars, auw! Ik kreeg persoonlijke tips, zoals starten met magnesium slikken en kou vermijden door met wol gevulde herbruikbare zoogkompressen gebruiken. Daardoor zijn mijn klachten binnen no-time verdwenen.  

Grappig om te merken dat ik dus bij mezelf bepaalde dingen niet herkende. Daarom ben ik heel blij dat ik de expertise van Geerte beschikbaar heb. Ik geef inmiddels drie maanden volledig borstvoeding en ik hoop nog een hele tijd door te kunnen gaan! 😊 

Met vriendelijke groet,

Marlies Keizer-Koers

Verloskundige en auteur