Skip to main content
Tips

De Invloed van Borstvoeding op Seksualiteit na de Bevalling: Maak het bespreekbaar!

Het moederschap brengt een reis vol wonderen met zich mee, maar eerlijk is eerlijk, het omvat ook een scala aan veranderingen, met name op het gebied van seksualiteit na de bevalling. Een van de minder belichte, maar cruciale aspecten, is de impact van borstvoeding op ons vermogen om weer in de intimiteitsmodus te komen.

De Vraag Die Vaak Onbesproken Blijft: Is Minder Zin in Seks Normaal?

Vaak komen vrouwen na de bevalling met vragen bij mij. Of het normaal is dat ze minder zin in seks hebben. Dit is een vraag die taboe lijkt te zijn, en het is tijd om dit taboe te doorbreken. Het is volkomen normaal dat de dynamiek van seksualiteit verandert na het krijgen van een kind, vooral tijdens de borstvoedingsperiode.

Borstvoeding kan een reeks veranderingen in ons lichaam veroorzaken die van invloed zijn op ons seksuele leven. Allereerst kan het de natuurlijke vochtig worden van de vagina verminderen, wat kan leiden tot droogheid en ongemak tijdens seksuele activiteit. Deze uitdagingen worden echter niet vaak openlijk besproken. Vrouwen delen het niet omdat ze zich er voor schamen en denken dat ze er alleen in staan.

Daarnaast kunnen hormonale verschuivingen die optreden tijdens het geven van borstvoeding onze zin in seks beïnvloeden. Sommige vrouwen ervaren een verminderd libido, terwijl anderen juist een toename in seksueel verlangen opmerken.

Een Praktijkervaring:

Ik herinner me mijn eigen ervaring na de bevalling en de verwarring die ik voelde over mijn verminderde zin in seks. Minder slaap, constant bezig zijn met je kindje en totaal niet bezig te zijn met sexualiteit. Het voelde als een taboe om erover te praten, maar het was een vraag die me bezighield. Ik besloot het gesprek aan te gaan en ontdekte dat ik niet de enige was die met deze veranderingen worstelde.

Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is om te veranderen, en het is even normaal om dit te willen bespreken zonder schaamte of angst voor veroordeling.

Het Taboe Doorbreken:

Ik geloof dat het doorbreken van dit taboe begint met open gesprekken. Dit blog is een stap in die richting, een uitnodiging om dit onderwerp te normaliseren en een ondersteunende ruimte te bieden voor alle moeders die deze veranderingen doormaken.

Het is tijd om eerlijk te zijn over deze aspecten van het moederschap, zodat we samen kunnen leren en groeien. Laten we het gesprek openen en ervaringen delen zonder angst, alleen maar met begrip en ondersteuning voor elkaar.

Geen Taboes, Openhartige Gesprekken, pijnpunten bespreekbaar maken.

In mijn online borstvoeding Community kan jij al je vragen stellen. Ook over sexualiteit. Het is een veilige omgeving waar alleen leden toegang tot hebben. Probeer het eens. Voor 1 euro kan je een kijkje nemen.