Skip to main content
Tips

Borstvoeding geven en Normale dingen doen: Wat mag Wel en wat Niet?

Tandarts bezoekje, nagelstudio, je haar laten verven. een tattoo laten plaatsen….

Borstvoeding geven: een natuurlijke en prachtige ervaring die veel moeders delen met hun kleintjes. Maar te midden van alle vreugde en zorg, komen er vaak vragen op over wat wel en niet veilig is om te doen tijdens deze periode. Van tandartsbezoeken tot nagels lakken en zelfs tatoeages laten zetten – er zijn talloze twijfels over wat wel en niet kan tijdens het geven van borstvoeding.

Het goede nieuws? Moeders die borstvoeding geven zijn net als alle anderen. Ze hebben dezelfde verlangens, behoeften en willen ook gewoon hun dagelijkse dingen doen. Dus laat mij enkele veelvoorkomende zorgen aanpakken en wat duidelijkheid scheppen.

1. Tandartsverdoving en tandheelkundige behandelingen

Laat die tandpijn je niet weerhouden van een tandartsbezoek. Tandartsverdoving, zoals lokale verdovingen, is veilig tijdens het geven van borstvoeding. De verdoving blijft op de plaats van de behandeling en heeft geen invloed op de baby. Maar wees voorzichtig als het gaat om het verwijderen van oude kwikvullingen. Dit kan gevaarlijk zijn, niet alleen voor je baby, maar ook voor jezelf. Overleg dit met je tandarts.

2. Nagellak en haarverf

Je nagels lakken en je haar verven kan zeker tijdens de borstvoedingsperiode, maar met enkele voorzorgsmaatregelen. Zorg ervoor dat je goed geventileerde ruimtes gebruikt om dampen te minimaliseren. Hoewel de kans op schadelijke effecten voor de baby minimaal is, is het altijd beter om voorzichtig te zijn. Dus lak die nagels en verf die lokken.

3. Tatoeages

Een tatoeage laten zetten tijdens de borstvoedingsperiode kan een wat ingewikkelder kwestie zijn. Hoewel de kans klein is dat de inkt in de melk terechtkomt, is er altijd een risico op infectie. Kies daarom altijd voor een gerenommeerde studio met strenge hygiënenormen en volg de nazorginstructies nauwkeurig op. Veiligheid staat voorop, zowel voor jou als voor je kleintje.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke moeder anders is en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Praat altijd met je Lactatiekundige als je twijfelt over bepaalde activiteiten tijdens het geven van borstvoeding. Maar bovenal, onthoud dat borstvoeding geven geen belemmering hoeft te zijn om de dingen te doen die je graag doet. Je bent nog steeds dezelfde persoon, met dezelfde behoeften en verlangens. Dus omarm deze bijzondere tijd en wees gerust: je kunt nog steeds genieten van het leven en voor je kleintje zorgen, zonder concessies te doen aan jezelf.

Naast tandartsverdoving en cosmetische procedures zijn er ook andere medische ingrepen waarbij moeders zich afvragen of borstvoeding mogelijk is. Een veelvoorkomende zorg is bijvoorbeeld of borstvoeding nog steeds veilig is na een epiduraal of volledige narcose.

Het goede nieuws is dat borstvoeding over het algemeen veilig is na deze procedures. Zowel na een epiduraal als na een volledige narcose kunnen moeders nog steeds borstvoeding geven. Het is echter belangrijk om op te merken dat bepaalde aanvullende medicatie die tijdens deze procedures wordt toegediend, in de moedermelk kan terechtkomen en mogelijk invloed kan hebben op de baby. Daarom is het cruciaal om eventuele aanvullende medicatie te bespreken met je Lactatiekundige of Verloskundige en om hun advies op te volgen.

Het is begrijpelijk dat dit soort zorgen kunnen opkomen, maar met de juiste informatie en begeleiding kunnen moeders met een gerust hart borstvoeding blijven geven, zelfs na medische ingrepen. Hopelijk helpt mij blog je een stukje verder. En laten we samen het stigma rond borstvoeding doorbreken en moeders ondersteunen in hun keuze om borstvoeding te geven, ongeacht de omstandigheden. 💖

Wil je meer weten over borstvoeding en moederschap? Blijf op de hoogte via mijn blog en laat mij weten welke onderwerpen je graag behandeld zou willen zien!