Skip to main content
Tips

Borstvoeding en warm weer

Borstvoeding geven bij warm weer: tips en adviezen

De zomer is in aantocht, en dat betekent dat de temperaturen stijgen. Voor moeders die borstvoeding geven, kan dit extra uitdagingen met zich meebrengen. Maar maak je geen zorgen! Met een paar handige tips kun je ervoor zorgen dat jij en je baby comfortabel blijven en dat je borstvoeding probleemloos kunt blijven geven.

Waarom is borstvoeding extra belangrijk bij warm weer?

Moedermelk is de perfecte voeding voor je baby, en dat geldt zeker ook bij warm weer. Het bevat vocht, elektrolyten en voedingsstoffen die je baby helpen om gehydrateerd te blijven en zich goed te voelen. Bovendien kan borstvoeding je baby helpen om tegen infecties te vechten, die vaker voorkomen in warm weer. Daarbij past de melk zich perfect aan voor wat je baby precies nodig heeft.

Tips om comfortabel te blijven tijdens het geven van borstvoeding bij warm weer:

  • Drink veel vocht. Zelf veel water en andere vochtrijke dranken drinken is belangrijk om je eigen hydratatie op peil te houden en je melkproductie op pijl te houden.
  • Draag luchtige kleding. Kies voor katoenen kledingstukken die je lichaam ademruimte geven. Dan plak je ook minder aan je baby vast.
  • Zoek een koele plek om te voeden. Als het mogelijk is, geef je borstvoeding in een koele, schaduwrijke ruimte.
  • Neem een lauwe of koele douche of bad voordat je gaat voeden.
  • Laat je baby vaker drinken. Baby’s drinken waarschijnlijk vaker kleine hoeveelheden in plaats van grote hoeveelheden bij warm weer. Bied vaker borstvoeding aan, ook als je baby geen duidelijke hongersignalen lijkt te geven.
  • Let op tekenen van uitdroging bij je baby. Dit zijn onder meer een donkere urinekleur, minder natte luiers,ingevallen fontanellen en lusteloosheid. Neem contact op met je arts als je je zorgen maakt over de hydratatie van je baby EN leg je baby vaker aan!

Extra tips:

  • Gebruik een koel kompres of nat washandje op je borsten. Dit kan helpen om ze koel te houden als je te warm wordt.
  • Laat je baby huid op huid met je knuffelen. Dit kan helpen om koel te houden en om de band tussen jou en je baby te versterken. Soms is een hydrofiele doek er tussen ook fijn om zweet te absorberen.
  • Wees geduldig met jezelf en je baby. Het kan even wennen zijn om te wennen aan het geven van borstvoeding bij warm weer. Blijf kalm en gehydrateerd, zoek een plekje waar jullie kunnen ontspannen en genieten van elkaar en van het weer.

Geniet van de zomer!

Borstvoeding geven kan een prachtige en lonende ervaring zijn, zelfs bij warm weer. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jij en je baby comfortabel en gehydrateerd blijven en dat je borstvoeding probleemloos kunt blijven geven. Vergeet niet om te genieten van deze speciale tijd met je baby!

Liefs, Geerte van den Broek
Lactatiekundige IBCLC
Borstvoeding Academie