Skip to main content
Tips

Alcohol en borstvoeding: alles wat je moet weten

Na de bevalling komt vaak de vraag: Mag ik weer Alcohol drinken?

Alcohol drinken tijdens het geven van borstvoeding is een onderwerp waar veel vragen over zijn. In dit blog bespreek ik de effecten van alcohol op je baby, tips om alcohol te drinken met mate, en alternatieven voor alcoholische dranken.

Ongeveer een half uur tot een uur na de consumptie worden de hoogste waarden in de moedermelk gemeten. Als je bij het eten een glaasje drinkt, dan komt die piek iets later, ongeveer een uur tot anderhalf uur na de consumptie.
Als je dagelijks één of meer glazen alcohol drinkt tijdens de borstvoedingsperiode dan kan dit risico’s met zich mee brengen. Er zijn onderzoeken die aangeven dat matig drank gebruik, twee keer per week 1 a 2 glazen, niet nadelig is voor je kindje. Er zijn ook onderzoeken die het gebruik van alcohol zeker de 1e maand volledig afraden.

Alcoholgebruik kan soms een negatief effect hebben op de toeschietreflex. Hierdoor krijgt je kindje minder melk binnen per voeding en kan het vaker om voeding vragen.

En bedenk…. dat eerste glaasje alcohol hakt er aardig is na zo veel maanden onthouding.

Effecten van alcohol op je baby

De alcohol die je drinkt, komt via je borstvoeding in je baby terecht. Moedermelk wordt namelijk gemaakt van je bloed. De hoeveelheid alcohol in je melk is dus gelijk aan de hoeveelheid alcohol in je bloed. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer alcohol je baby binnenkrijgt.

Baby’s kunnen alcohol niet goed verwerken. De lever en de nieren van een baby zijn namelijk nog niet goed in staat om dit te doen. Dit kan leiden tot verschillende problemen, zoals:

  • Slechtere groei
  • Minder melk inname
  • Onrust en huilen
  • Minder slapen
  • Problemen met de ontwikkeling van de hersenen

Wil je dus dat je baby helemaal geen alcohol binnen krijgt kies dan voor een alternatief.

Matig drinken met tips

Als je borstvoeding geeft, kun je af en toe een glas alcohol drinken. Het is belangrijk om dit met mate te doen. De volgende tips helpen je om alcohol te drinken met een minimale impact op je baby:

  • Neem een slokje van je partner/vriendin in plaats van een heel glas.
  • Drink niet meer dan één glas alcohol om de paar dagen.
  • Voed je baby vlak voordat je alcohol drinkt. Zo heeft je baby al een volle maag en zit er even tijd tussen het drinken van de alcohol en het drinken aan de borst en krijgt je baby minder alcohol binnen.
  • Wacht twee tot drie uur nadat je alcohol hebt gedronken voordat je je baby weer voedt. Zo is de alcohol uit je bloed en melk verdwenen.
  • Kolf melk af voordat je alcohol drinkt. Deze melk kun je dan later aan je baby geven, wanneer je melk weer alcoholvrij is. Of zorg in ieder geval dat je een voorraadje melk hebt staan die je kan geven.
  • Drink alcoholvrije dranken. Er zijn tegenwoordig veel lekkere alcoholvrije alternatieven, zoals alcoholvrij bier, wijn en cocktails en heerlijke sapjes waar jij ook van kan genieten.

Alternatieven voor alcohol

Alcohol is niet de enige manier om te ontspannen of te socializen. Er zijn veel gezonde alternatieven, zoals:

  • Kies voor een heerlijk alternatief en geniet daar van.
  • Ga sporten of doe aan yoga.
  • Spreek af met vrienden of familie voor een kopje thee of koffie.
  • Doe iets leuks voor jezelf, zoals lezen of een film kijken.

Alcohol in gerechten

In sommige gerechten is alcohol verwerkt. Soms ook sterkte drank. Als dit gerecht lang gekookt heeft bevat het weinig tot geen alcohol meer. Je kan dit dus prima eten. Toetjes met alcohol kunnen echter wel vol alchohol zitten en dit is door het bereidingsproces niet vervlogen. Pas daar dus mee op of eet het met mate.

Conclusie

Alcohol drinken tijdens het geven van borstvoeding kan schadelijk zijn voor je baby. Als je alcohol wilt drinken, doe dit dan met mate en volg de tips in deze blog. Of kies voor een alternatief.
Het gaat om de gezondheid van je baby. En de periode dat je borstvoeding geeft is maar tijdelijk.
Wil jij dat je kindje helemaal geen alcohol binnen krijgt drink dan helemaal niet.

Daarbij ook belangrijk te bedenken dat je helder moet zijn om voor je kindje te zorgen. Het kan je vermogen om voor je kindje te zorgen verminderen.

Maak zelf een wel overwogen keuze die bij jullie situatie past.
Dit artikel is informatief bedoeld. Geen bindend advies of aansprakelijkheid op van toepassing.

Liefs, Geerte van den Broek